Panasonic, ideas for life

Oprichting door de Japanner Konosuke Matsushita

In het jaar 1918 werd het bedrijf Panasonic opgericht door de Japanner Konosuke Matsushita in Osaka, Japan. Matsushita startte zijn carriere in een kleine fietswinkel. Hier leerde hij veel op het gebied van techniek en daarom besloot hij jaren later een eigen bedrijfje op te richten. Bij de oprichting heette het bedrijf Matsushita Electric Housewares Manufacturing Works, ook wel Matushita Electric Industry Co (MEI). De oprichter wilde in die tijd dingen creëren die waarde hadden. In een klein huis begon met het produceren van een dubbele fitting voor gloeilampen. Hierbij werd hij geassisteerd door twee anderen: de 22 jaar oude Mumeno en haar broek Toshio Lue, slechts 15 jaar oud. Het bedrijf groeide erg snel, want aan het eind van het jaar waren er al 20 mensen in dienst.

Een groeiend assortiment

Naast het produceren van fittingen voor gloeilampen breidde het bedrijf haar activiteiten uit. MEI begon met het ontwikkelen van strijkijzers en later kwamen hier ook radio’s en televisies bij. In 1933 verkocht MEI al meer dan 200 verschillende producten. Hierdoor investeerde het bedrijf in een nieuwe vestiging met fabriek in Kadoma. Konosuke had altijd een duidelijke filosofie. Hij vond het belangrijk dat het bedrijf de goederen voor een prijs moest aanbieden waardoor iedereen het zich kon veroorloven. Hiermee probeerde hij de armoede uit de wereld te helpen.

De Tweede Wereldoorlog

In tijde van de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf onder druk gezet om het Japanse leger te voorzien met allerlei elektronische producten en voertuigen. Het bedrijf kon er moeilijk onderuit komen en hierdoor werd een aparte afdeling opgezet: de Matsushita Shipbuilding Company en de Matsushita Airplane Company. De oorlog in Japan was hevig en hierdoor verloor MEI een groot aantal van haar gebouwen. De oprichter wist uiteindelijk de oorlog door te komen en hij nam initiatief voor de wederopbouw van de Japanse economie.

Panasonic Corporation

Vanaf 2008 ging MEI officieel over naar de bedrijfsnaam Panasonic Corporation, in de volksmond ook wel ‘Panasonic’. Het bedrijf is tegenwoordig één van de grootste producenten van elektronica. Grote concurrenten van het bedrijf zijn Philips, Samsung en Sony. Naast elektronica houdt Panasonic zich ook bezig met andere activiteiten. Een bekend voorbeeld hiervan is het bezit van Universal Studios. In onze webshop vind je een grote keus aan producten van Panasonic. Voorbeelden hiervan zijn televisies, telefoons en camera’s. Ontdek in de webshop van OTTO welke producten jouw voorkeur hebben.