ASICS onderscheidt zich door een unieke vormgeving. Sport er verantwoord en comfortabel mee!

Tips bij het aanschaffen van Asics hardloopschoenen

Ben je van plan om te beginnen met hardlopen of ben je toe aan nieuwe hardloopschoenen? Hiervoor is het van belang dat je het juiste paar hardloopschoenen hebt, zoals van het merk Asics. Wanneer je schoenen niet goed passen of niet lekker zitten, kun je sneller last krijgen van problemen aan je voeten. Hierbij kun je denken aan blaren, gebroken nagels of zelfs overbelaste enkels en knieën. Graag geven we je enkele tips bij het aanschaffen van Asics hardloopschoenen.

1. Gebruiksdoel

Voordat je hardloopschoenen aanschaft, is het belangrijk om te weten waarvoor je de schoenen wilt gebruiken. Het soort schoenen is afhankelijk van de ondergrond waar je op gaat lopen. Hierbij kun je onderscheid maken tussen schoenen voor op het asfalt, voor in het bos of voor op de atletiekbaan. Over het algemeen wordt er ook onderscheid gemaakt tussen trainings- en wedstrijdschoenen.

2. Pronatietype

Waar je ook op moet letten bij het kopen van hardloopschoenen is het pronatietype. Maar wat is pronatie? Pronatie wordt omschreven als de manier waarop je voet naar binnen beweegt tijdens het hardlopen. Het kiezen van een schoen met een bepaald pronatietype is belangrijk om blessures te voorkomen. Wanneer je moeite hebt om het type pronatie te bepalen, kun je het beste een deskundige inschakelen in een gespecialiseerde schoenenwinkel.

3. Maat

Wanneer je hardloopschoenen aanschaft, houd er dan rekening mee dat je het beste niet dezelfde maat kiest als je normaal gewend bent. Door het hardlopen heeft je voet meer ruimte nodig omdat deze tijdens het sporten gaat uitzetten. Over het algemeen wordt gesteld dat je ongeveer 0,5 tot 1 maat groter moet kiezen dan wanneer je normale schoenen koopt. Om te testen of je de juiste maat hebt, kun je het beste kijken of je een vinger tussen je grote teen en de punt van je schoen kunt krijgen.

4. Overige

Voor de rest kun je bij het aanschaffen van de juiste hardloopschoenen rekening houden met het gewicht en sokken. Wanneer je zwaar van gewicht of stevig gebouwd bent, heb je stevige schoenen die veel steun kunnen bieden. Hiernaast kun je ook rekening houden met het gewicht van de schoen. Je schoenen moeten veel meebewegen met je voet, dus een lichtere schoen is altijd beter. Tot slot zijn er speciale sokken bedoeld voor hardlopen. Deze vergroten het comfort tijdens het lopen en de steun in de schoen. Blaren of andere irritaties kunnen hiermee voorkomen worden.