Een ruime keuze aan schoenen van Converse

The Converse Rubber Shoe Company

Een bekend merk onder schoenen is het Amerikaanse merk Converse. Velen zullen het merk wel kennen van het bekende model All Stars. Net als bij andere bekende merken kent Converse ook een rijke historie. Voor de oprichting van het merk gaan we vele jaren terug in de tijd. In 1908 werd het bedrijfje Converse Rubber Shoe Company opgericht door Marquis Mills Converse in Malden, Massachusetts. Zoals de naam van het bedrijf al doet zeggen, verkocht het bedrijf schoenen gemaakt van rubber, voor mannen, vrouwen en kinderen. In 1910 produceerde Converse Rubber Shoe Company dagelijks al zo’n 4000 schoenen. Een aantal jaren later begonnen ze met de productie van tennisschoenen. De eerste stap naar het sportieve element van de schoen was gemaakt.

All Stars

1918 was een belangrijk jaar voor de grote groei van het bedrijf. Destijds werd namelijk door Converse de basketbalschoen geïntroduceerd: de All Stars. Deze zijn tegenwoordig nog steeds erg populair. De basketballer Chuck Taylor zorgde destijds voor de grote populariteit van de schoen. Hij kwam in de winkel van Converse met vragen over het voorkomen van veelkomende klachten, zoals blaren, pijnlijke hielen en hakken, enzovoort. Hij vroeg of ze hier een oplossing voor hadden. Converse speelde hier goed op in door Chuck Taylor aan te nemen als vertegenwoordiger van de All Stars schoen en hiernaast de schoen te verbeteren. Binnen korte tijd werd de schoen immens populair binnen en buiten de sportwereld. Dit is voornamelijk te danken aan Chuck Taylor. Wanneer je naar het logo van All Stars kijkt, zie je dat links en rechts van de ster zijn voor- en achternaam staan geschreven.

Grote concurrentie

Converse slaagde er vervolgens nog vele jaren in om succesvol te blijven. Echter, in de Tweede Wereldoorlog waren ze genoodzaakt om schoenen te produceren voor het Amerikaanse leger. Kort na de oorlog wisten ze de draad weer op te pakken, waardoor ze tot de jaren ’70 erg succesvol waren. Hierna werd de concurrentie met Nike, Adidas en Puma alsmaar groter. Vooral Nike zorgde ervoor dat de verkoopcijfers van Converse drastisch omlaag gingen door de verkoop van de Air Jordans. Dit was een basketbalschoen verbonden aan de bekende basketballer Michael Jordon. Uiteindelijk stopte ook de samenwerking met de NBA waardoor het bedrijf financieel achteruitging.

Converse, fashion & lifestyle

Converse raakte vanaf 1974 een populair merk onder skaters en surfers. Een mijlpaal werd bereikt in 1992 toen het 500 miljoenste(!) paar werd verkocht. Ongeveer 10 jaar later werd Converse overgenomen door hun grote concurrent Nike. Converse weet weer overeind te krabbelen en uit te groeien een sportgeoriënteerd merk met een ruime collectie aan schoenen en accessoires.