HP, van kleine garage tot één van de grootste technologiebedrijven

Bill Hewlett en David Packard

Voor veel mensen zal het geen verrassing zijn dat HP staat voor ‘Hewlett-Packard’. De naam is afkomstig van de oprichters van het technologiebedrijf. In 1935 waren Bill Hewlett en David Packard afgestudeerd in elektrotechniek aan de Stanford University. Vervolgens richtten ze een bedrijfje op in 1939 in Palo Alto, Californië. Hun werkplaats was destijds een kleine garage, welke tegenwoordig als een museum wordt gebruikt. De garage wordt namelijk gezien als de geboorteplaats van Silicon Valley, de plaats waar tegenwoordig vele grote technologiebedrijven zijn gevestigd zoals Google, Facebook en Apple.

De eerste producten van HP

HP staat tegenwoordig bekend om het leveren van elektronische producten en software. Het eerste product van HP werd gemaakt in 1940 bij de productie van de Walt Disney animatiefilm Fantasia. Hierbij ging het om de HP200A, een apparaat waarmee de film in surround sound in bioscopen uitgezonden kon worden. Vervolgens produceerde het bedrijf tijdens de Tweede Wereldoorlog nog vele andere producten, zoals radio’s en radars voor de lucht- en zeevaart. HP stond bekend om het maken van betrouwbare en precieze apparatuur.

Computers en printers

In 1966 begon HP met het produceren van de HP2100 en de HP1000, welke in die tijd mini-computers werden genoemd. Erg ‘mini’ waren ze niet want ze hadden ongeveer de omvang van twee koelkasten. Er kwam steeds meer concurrentie en er waren veel ontwikkelingen op het gebied van computers. De computers werden alsmaar kleiner en kleiner. In de jaren ’70 werden personal computers ontwikkeld waarmee men de mogelijkheid had om te programmeren en data op te slaan. Tegenwoordig is HP nog steeds een belangrijke speler op de markt voor computers. Bekende merknamen van de computers zijn Pavilion, Presario, Prolant en Elitebook.

Naast computers begon HP in 1984 met het produceren van inkjets, laserprinters en scanners voor de consument. Tegenwoordig is HP één van de grootste spelers in de markt voor printers. Een groot gedeelte van de onderdelen wordt gemaakt door Canon. Deze printers gaan onder andere op de markt onder de namen Deskjet, Photosmart en Laserjet.

HP-producten bij OTTO

Naast computers en printers biedt HP ook nog vele andere producten. Sinds 2008 produceert HP geen digitale camera’s meer. In onze webshop vind je van HP grotendeels producten zoals printers en inktpatronen voor vele printers. Wanneer je het juiste type inktpatroon hebt gevonden, dan kun je bij de beschrijving vinden voor welke printers het patroon geschikt is. Het model printer kun je vinden op de printer zelf.