Sony houdt zich niet meer alleen bezig met computers, maar ook met telefoons en andere multimedia.

Sony, van elektronicaconcern tot mediaconglomeraat

De oprichting van Sony

Voor het ontstaan van Sony gaan we terug naar het jaartal 1946. Destijds heette het bedrijf nog geen Sony, maar Tokyo Ksushin Kogyo (Tokyo Telecommunications Engineering). De oprichters waren de Japanners Masaro Ibuka en Akio Morita. Het eerst product dat het bedrijf op de markt bracht was een rijstkoker, een erg handig apparaat in een land waar vrijwel iedereen elke dag rijst eet. Het bedrijf wilde haar naam verkorten om zich beter in de markt te vestigen, want de huidige naam was wel erg lang. TKK bleek al te bestaan, dus ze besloten een hele andere weg in te slaan. Uiteindelijk kozen Ibuka en Morita voor de naam Sony. Deze naam stamt af van ‘sunny’ (zonnig) en ‘sonus’, Latijns voor geluid. Dus sonus en sunny maakten de naam Sony.

Sony Walkman

Eén van de bekendste producten van Sony is de Walkman. Deze is tegenwoordig vrijwel uit het straatbeeld verdwenen, maar na haar introductie in 1979 was deze jarenlang razend populair. Pas in 2010 stopte Sony met het produceren van de Walkman. In eerste instantie kon je met een Walkman cassettes afspelen, waardoor je met een koptelefoon muziek kon luisteren waar je wilde. De merknaam was zo sterk dat zelfs soortgelijke producten van concurrenten ook ‘Walkman’ werd genoemd. In bijna 31 jaar werden ruim 200 miljoen exemplaren verkocht.

In 1982 werd de compact disc (cd) ontwikkeld en hier speelde Sony snel op in door ook een draagbare speler te maken die cd’s kon afspelen. Deze werd de ‘Discman’ genoemd, in 2000 veranderd naar de naam ‘CD Walkman’. In de daarop volgende jaren werden er nog vele uitvingen gedaan, zoals de mini-speler en de mp3-speler (door Philips). De concurrentie werd steeds groter en de consument had volop keus, want de oude producten bleven vaak ook nog bestaan. De consument had keuze uit de Walkman, CD Walkman, Minidisc Walkman en mp3-spelers. Tegenwoordig worden deze apparaten veelal vervangen door mobiele telefoons die ook muziek kunnen afspelen.  

Overige activiteiten van Sony

Sony staat tegenwoordig bekend om de vele markten waarin zij actief is. Elektronica zoals televisies, camera’s, smartphones, audiosystemen en radio’s kun je vinden in onze webshop. Daarnaast vind je in onze webshop één van de grootste producten van Sony: de Playstation. Naast elektronica is Sony ook actief op vele andere gebieden. Het bedrijf wordt ook wel mediaconglomeraat genoemd omdat ze een groot aantal bedrijven in films, muziek en televisie bezit. Sony Pictures (film en televisie), Sony Music Entertainment en Sony/ATV Music Publishing zijn hier bekende voorbeelden van.