Belangrijke uitvindingen van Philips

De oprichting van Philips

In 1891 werd in Eindhoven het huidige bedrijf Philips opgericht door Frederik Philips en zijn zoon Gerard Philips. Destijds opereerde het bedrijf onder de naam Philips & Co. In 1895 werd het team versterkt door familielid Anton Philips, de broer van Gerard en met een commercieel talent. Philips begon met het produceren van gloeilampen, maar in de loop van de 20e eeuw zijn daar vele nieuwe uitvindingen bijgekomen. Graag geven we je een overzicht van een aantal uitvindingen van Philips die een belangrijke betekenis plek hebben ingenomen voor het dagelijkse leven van de mens.

1915 - 1925: röntgenstraling en radio-ontvangst

 In 1914 werd een laboratorium opgericht voor het bestuderen van natuurlijke en chemische processen. Hierna werd een medische röntgenbuis ontwikkeld, welke een basis vormde voor het uitvingen op het gebied van röntgenstraling en radio-ontvangst.

1925 - 1940: televisies en scheerapparaten

Tegenwoordig staat Philips bekend om haar grote assortiment aan televisies. Wat niet iedereen weet, is dat Philips in 1925 de eerste producent was van televisies en radio’s. Deze apparaten waren een grote innovatie in die tijd, die leidde tot een grote populariteit van het elektrische apparaat. In 1932 was Philips marktleider van radio’s met een afzet van één miljoen stuks. Een andere revolutionaire uitvinding van Philips was het elektrische scheerapparaat in 1939.

1940 - 1970: Philishave, tv-beelden en cassette

Innovaties bleven maar doorgaan en in de jaren veertig en vijftig leidde dit tot de ontwikkeling van de Philishave, een elektrisch scheerapparaat met een roterende kop. In deze tijd werden televisiebeelden uitgezonden en Philips had hier een belangrijke deelname in. In 1963 kwam hier ook nog de audiocassette bij, de eerste geluidsdrager. De compact cassette kon worden afgespeeld met een cassettedeck of een walkman.

1970 - 2000: CD en DVD

Eén van de belangrijkste uitvindingen van deze tijd was de compact disk (CD). De klassieke lp’s waren aan vervanging toe, want deze waren kwetsbaar voor krassen en de geluidskwaliteit moest ook verbeterd worden. Dit leidde tot de uitvinding van de compact disc door Lou Ottens. Uiteindelijk was de CD ontwikkeld door een samenwerking van Philips en Sony/CBS. Sony streek vervolgens vele jaren met de eer, terwijl de basis eigenlijk bij Philips lag. In 2009 werd Philips alsnog geëerd voor de ontwikkeling van de CD door het ontvangen van de 'IEEE Milestone award'. Na de uitvinding van de CD werd de samenwerking voortgezet en dit leidde tot de ontwikkeling van de DVD in 1997.