‘Speelgoed van de eeuw’: LEGO

Het begon allemaal met houten blokjes

Wie kent Lego niet? Het speelgoed met ontelbare gekleurde kunststofblokjes. De Deense speelgoedfabrikant is het grootste familiebedrijf van Europa en komt op de tweede plaats in de wereld. Het begon allemaal in het Deense stadje Billund met Ole Kirk Christiansen. Hij begon vanaf 1932 met het ontwerpen van houten speelgoed, waaronder het bekende Lego-blokje. Toen nog van hout, sinds 1947 van plastic, aangezien dit materiaal in die tijd populairder werd. De blokjes kunnen aan elkaar worden vastgemaakt middels noppen en na enkele aanpassingen en veranderingen, is in 1957 het Lego-blokje ontstaan zoals we deze nu kennen: de gekleurde bouwblokjes. Wat misschien leuk is om te weten, is dat de naam is afgeleid van de Deense woorden ‘LEg GOdt’, wat ‘speel’ & ‘goed’ betekent.

Lego Duplo voor de allerkleinsten

Voor de kleine kinderen is er Lego Duplo ontwikkeld. Het idee is hetzelfde als de gewone gekleurde blokjes, maar ze zijn een stuk groter. Kleine kinderen kunnen hiermee gemakkelijker spelen en bouwen en bovendien zonder gevaar. Niet alleen de bekende bouwstenen zijn populair, steeds meer bouwdozen zijn voorzien van voertuigen, poppetjes en dieren waarmee de kinderen kunnen bouwen.

Speelgoed van de Eeuw

Wist je dat Lego al tot twee keer toe een prijs heeft ontvangen voor ‘Speelgoed van de Eeuw’? In het jaar 2000 kreeg het speelgoed (en tevens bedrijf) deze prijs uitgereikt door het Furtune Magazine in de Verenigde Staten en de Association of Britisch Toy Dealers in Groot-Brittannië.

Legoland

In 1968 opende Legoland zijn deuren in Denemarken. Een geweldig thema- en attractiepark met figuren, wereldbekende gebouwen, dieren en sprookjesfiguren, allemaal gebouwd uit Lego-stenen. De parken zijn voor jong en oud een plezier. Inmiddels is het attractiepark te bezoeken in Europa, Noord-Amerika en Azië. Daarnaast zijn er in diverse wereldsteden Legowinkels vol met Lego, van losse blokjes tot bouwdozen en de meest spectaculaire Lego-bouwwerken. Een aanrader om te bezoeken!

De succesvolle lego film

Wist je dat Lego na al het succes zelfs een film op de markt heeft gebracht? ‘De lego Film’ is het eerste grote Lego bioscoopavontuur van Warner Bros. In de 3D animatiefilm film zijn alle karakters, maarliefst 183, Lego figuren waarvoor 5088 steentjes nodig waren om deze poppetjes te bouwen. Daarnaast speelt de film zich af in een wereld die volledig is gebouwd uit Lego-blokjes, waarvoor meer dan drie miljoen unieke steentjes zijn gebruikt. Kortom een film voor echte Lego liefhebbers!