Uren speelplezier met Playmobil

Van tinnen soldaatjes naar Playmobil figuren

Wie kent Playmobil niet? Het bekende speelgoed voor kinderen, bestaande uit beweegbare poppetjes met verschillende bijbehorende accessoires. Playmobil kent zijn oorsprong in Duitsland, waar het speelgoed wordt geproduceerd door de Duitse firma Brandstätter sinds 1974. De Duitse speelgoedontwerper, Hans Beck, vond de Playmobil poppetjes uit. De populaire tinnen miniatuur soldaatjes van vroeger waren een inspiratiebron voor hem. De Playmobil figuren hebben bewegende onderdelen, waardoor ze verschillende houdingen kunnen aannemen. Bovendien bestaan de figuren uit hoogwaardig kunststof, waardoor het speelgoed zeer moeilijk kapot gaat en dus voor jarenlang speelplezier zorgt bij de kinderen. In 2013 was de lancering van het Playmobil winkelcentrum, waarbij kinderen de vrouwelijke figuren zelf kleren kunnen aantrekken.

Speelwerelden in pakketten en sets

Playmobil heeft naast losse onderdelen, veel mooie uitgebreide pakketten en sets waarmee kinderen de mooiste gebouwen, steden of voertuigen kunnen maken. Ook dierentuinen en boerderijen met de leukste dieren zijn verkrijgbaar, pirateneilanden, maneges en vakantieparken. Voor de stoere jongens zijn er politie- en brandweersets, dinosaurussen, draken en andere actiefiguren. Prinsessensets en spookjeseilanden met feeën zijn er volop voor jonge meisjes. Playmobil viert in 2014 haar 40-jarig bestaan en heeft daarom vier jubileum sets uitgebracht: een prinsesseneiland met gondel, een brandweerinterventie met quad, een ponyweide met hooiwagen en een riddertoernooi met kanonnen.

Tijdelijke jubileum tentoonstellingen

Bij feestelijke gelegenheden organiseert Playmobil zo nu en dan tentoonstellingen. In 2010 is er ter viering van het 35-jarig bestaan in België een tentoonstelling georganiseerd, waarbij de bezoeker een blik achter de schermen van de Playmobil productie kreeg. Ook in de winter van 2013 heeft Playmobil een tijdelijke tentoonstelling geopend in het Historisch Pfalz Museum in de Duitse stad Speyer, ter viering van het 40-jarig jubileum. Deze tentoonstelling nam de bezoeker mee op reis naar de historie van Playmobil met alle figuren en speelwerelden en speciale collector items.

Playmobil weetjes

Wist je dat…?

 • … de figuren een lengte hebben van 7,5 centimeter?
 • … elke 3,2 seconden nieuwe figuren worden gemaakt?
 • … één figuur bestaat uit zeven verschillende onderdelen?
 • … de eerste drie figuren een ridder, een bouwvakker en een indiaan waren?
 • … de lachende gezichten geen neus hebben, omdat kinderen deze ook vaak niet tekenen?
 • … er al meer dan 2,7 miljard Playmobil figuren zijn verkocht in meer dan tachtig landen?
 • … er 149 verschillende Playmobil diersoorten zijn?
 • … er meer dan 4000 figuren zijn geproduceerd? Van poppen en prinsessen, tot draken en piraten.
 • … de poppetjes worden geproduceerd in Malta?
 • … er ieder jaar nieuwe thema’s komen?
 • … de Playmobil fabriek jaarlijks 17.000 ton kunststofgranulaat gebruikt om de Playmobil onderdelen te maken? Dit komt overeen met ongeveer 600 goederentreinwagons!