483 artikelen

Van het kleine bedrijfje Blue Ribbon Sports naar het megaconcern Nike

Het ontstaan van Blue Ribbon Sports

Voor de oprichting van het concern Nike gaan we terug naar het jaar 1962. Destijds richtten Phil Knigh en Bill Bowerman het bedrijfje Blue Ribbon Sports (BRS) op. De oprichters waren echte sportfanaten. Bill Bowerman was coach op de Oregon University, waar hij Phil Knight, één van zijn beste atleten, ontmoette. Bowerman had altijd een passie om trainingsmaterialen te ontwikkelen waarbij het beste uit de sporters gehaald kon worden. Knight deelde deze passie met Bowerman en hij kwam op een bepaald moment op het idee om goedkope schoenen te importeren vanuit Japan. Het Duitse merk Adidas was met een opmars in Amerika bezig. Mettertijd steeg de verkoop van sportschoenen en er werden extra werknemers aangetrokken.

De ‘Swoosh’, het logo van BRS en Nike

Phil Knight ontmoette in 1971 Carolyn Davidson, een studente grafisch ontwerp aan de Portland State University. Hij vroeg haar een ontwerp te maken voor het logo van het bedrijf Blue Ribbon Sports. Wat destijds slechts een investering was van $35, leidde uiteindelijk tot een groot succes. In 1972 werd het logo voor het eerst geïntroduceerd op de schoenen van BRS. De naam van het logo werd ‘Swoosh’ genoemd. Over de betekenis van het logo worden verschillende theorieën gegeven. Er wordt gezegd dat het logo de beweging van een atleet vormgeeft, een geluid zoals een zweep. Hiernaast wordt gesteld dat het logo refereert naar de vleugels aan de voeten van een Griekse godin.

Van Blue Ribbon Sports naar Nike

Pas in 1978 wordt de bedrijfsnaam van Blue Ribbon Sports officieel in Nike veranderd. Nike is nu niet alleen een naam van een merk, maar ook van een bedrijf. In 20 jaar tijd groeide het bedrijf uit naar één van de populairste sportmerken. Haar grote aanwezigheid bij vele sporten en het sponsoren van grote evenementen had hierbij een belangrijke bijdrage. Ook werden individuele sporters steeds meer gesponsord. Sportidolen worden nog steeds gebruikt in de vele campagnes van Nike.

De Nike collectie bij OTTO

Ben je op zoek naar kleding van een topmerk als Nike? Neem dan eens een kijkje in onze webshop. OTTO biedt een ruime collectie aan vele kledingartikelen van Nike, voor dames, heren en kinderen. Hierbij kun je onder andere denken aan trainingspakken, jassen, truien, polo’s, broeken en shirt. Ook voor tassen en schoenen ben je bij OTTO aan het juiste adres. Naast dat de kleding van Nike geschikt is voor vele sporten, zijn ze ook geschikt om er een avond mee op de bank te hangen.